Onyx-Tornitalo Hollanti

Onyx1
Onyx1
Onyx2
Onyx3
Onyx4

Projekti

Kolmetoista parveketta päivässä

Urakoitsija Stam + De Koning suoritti kymmenen päivän ajanjaksolla 132 betoniparvekkeen asennuksen Eindhovenin Onyx-tornitalon julkisivuun. Nämä ulokeparvekkeet kiinnitettiin paikalleen vasta rakennuksen julkisivun valmistuttua kokonaan. Asennusprosessissa käytettiin Schöck Isokorb® IQlick -järjestelmää, joka mahdollistaa tehokkaan kylmäsiltojen katkaisun.

Onyx-tornitalo, joka kohoaa 84 metriä Eindhovenin Emmaparkin kaupunginosassa, tarjoaa asumista 22 kerroksessa, joista jokaisessa on kuusi asuntoa, sekä ylimmässä kerroksessa sijaitsevan penthouse-luksusasunnon. Lisäksi pohjakerroksessa on liiketiloja. Rakennuksen ulkonäköä leimaa voimakas vertikaalinen korostus, joka syntyy kivi- ja lasivyöhykkeiden vuorottelusta. Stam + De Koning toteutti asuinkerrosten seinät käyttäen esivalmistettuja betonielementtejä ja lattiat kuorilaatoilla. Lasivyöhykkeiden kohdalle sijoitetut parvekkeet kiinnitettiin lopullisesti paikalleen julkisivun täydellisen valmistumisen jälkeen.

Huomattavat säästöt

Rakennusurakoitsija Stam + De Koningin valinta ripustaa parvekkeet jälkikäteen osoittautui ihanteelliseksi ratkaisuksi, kertoo tuotannon valmistelija Michel Stevens. "Alun perin vuoden 2017 valmisteluvaiheessa suunnittelimme toteuttavamme asennuksen perinteisellä tavalla runkorakennuksen pystytysvaiheessa. Tässä vaiheessa olisimme tarvinneet raskaita telineitä pitkäksi aikaa, jotka olisivat myös tukeneet parvekkeita. Kuitenkin siirtyminen jälkiasennukseen, joka suoritettiin mastolavoilta, mahdollisti merkittäviä säästöjä projektissa."

Nopeaa ja helppoa

Urakoitsija Stam + De Koning perehtyi parvekkeiden jälkiasennusmenetelmään Granito Betonproductenin kautta, jolle he olivat alun perin tehneet tilauksen perinteisiä esivalmistettuja parvekkeita varten vuonna 2017. Granito Betonproducten, joka sijaitsee Ittervoortissa Alankomaissa, oli tuolloin juuri kokeillut ensimmäistä kertaa Schöckin uutta Isokorb® IQlick -järjestelmää, joka mahdollisti parvekkeiden nopean ja vaivattoman jälkiasennuksen.

Michel Stevens on nyt itse kokenut tämän menetelmän tehokkuuden: Stam + De Koning onnistui asentamaan kaikki 132 parveketta vain kymmenessä päivässä. Menetelmä vaati parvekkeiden nostamista paikalleen ja neljän mutterin kiristämistä. Turvallisuuden varmistamiseksi urakoitsija oli jo ennalta asentanut kaiteet. Lisäksi parvekkeille oli ennakkoon asennettu lattialaatat, jotka ovat 45 mm paksua, muovikuituvahvistettua betonia, sekä ruostumattomasta teräksestä valmistettu ristikko lattian reunassa, joka on irrotettavissa asennuksen yhteydessä. Betonireunojen ympärille oli lisäksi kiinnitetty alumiiniverhoukset ja asennettu takarakenteet alumiinikattoja varten. Mutterien kiristämisen jälkeen jäljellä oli enää sadevesiputkiston ja kattolevyjen asentaminen.

Ontto parveke

Parveke-elementti on innovatiivinen rakenne, joka muistuttaa sisältä onttoa betonista säiliötä, päällystettynä laatoilla ja varustettuna sisäisillä konsoleilla. Tämä ontto rakenne mahdollistaa sadeveden ohjautumisen suoraan laattojen kautta elementin sisään, mikä eliminoi tarpeen käyttää monimutkaisia muotteja, joissa olisi oltava kouruja ja pystysuoria reunoja. Tämän ansiosta parvekkeen pinta on täysin sileä ja tasainen. Onton rakenteen lisäetu on merkittävä parvekkeen omapainon vähentyminen.

Kiinnitys ilman kylmäsiltaa

Schöck Nederland BV on kehittänyt edistyksellisen ripustusjärjestelmän, joka hyödyntää Schöck Isokorf® KS -elementtejä. Nämä elementit on erityisesti suunniteltu betoni- ja teräsrakenteiden liitoksiin. Järjestelmän ankkurointielementissä yhdistyvät työntötanko ja kierretanko muttereineen, joita erottaa Schöckin Isokorf®-elementtien erikoisvalmisteinen lämmöneristysmateriaali. Isokorf®-ankkurin työntötanko upotetaan rakennuksen välipohjaan, jättäen kierretangon pään ulottumaan lattian reunasta, mikä mahdollistaa julkisivurakenteen vesitiiviin viimeistelyn.

Parvekkeen asennus tapahtuu työntämällä se paikalleen kierretankojen päihin, jotka sopivat etummaisen betonipalkin reikiin, jonka jälkeen mutterit kiristetään paikalleen. Tämä liitos tarjoaa säätövaran, jonka avulla parveke voidaan asettaa täsmällisesti paikoilleen. Liitos on suunniteltu siten, että se ei vaadi rakenteellista tukea eikä valumassaa, mikä yksinkertaistaa asennusprosessia ja tekee siitä tehokkaamman.

Kuva: Schöck Nederland BVTutustu muihin referensseihin


Fakta:

Urakoitsija: Stam + De Koning Bouw
Rakennusaika: 2017-2019

Kysy lisää myynnistä

Palvelemme numerossa
0207 430 890