Parvekekiinnittämisen uusi aikakausi alkoi Turusta - HauConin ja Lujabetonin pilottihanke

Turun Kirstinpuistosta löytyvät maailman ensimmäiset suoraan elementtirakenteeseen Schöckin IQlick-järjestelmällä kiinnitetyt betoniset ulokeparvekkeet. As Oy Kirstinpuiston Kruunun 13-kerroksisen kerrostalon parvekkeissa on Lujabetonin Superlaatta-välipohjaratkaisuun yhdistetty IQlick-ripustus. Asennukset tehtiin touko-lokakuussa 2021.

Mikä tekee parvekeratkaisusta erityisen?  Vastaavaa suoraa pikakiinnitysmenetelmää ei ole aiemmin toteutettu muilla elementtilaattateknologioilla. Kaikki tarvittava raudoitus ja kiinnityksen vastakappaleet on tehtaalla asennettu valmiiksi Luja-Superlaattaan. Toteutustapa sekä nopeuttaa että helpottaa huomattavasti parvekerakentamista.

Image 2

Parveke on kustannustekijä

Parvekkeisiin valitut ratkaisut voivat asuinkerrostalorakentamisessa nostaa urakkahintaa paljonkin. Superlaatta-iQlick-ratkaisun ansiosta ulokeparveketta ei tarvitse tukea rakennusvaiheessa. Parveke kiinnitetään Luja-Superlaattaan nosturiasennuksen yhteydessä pulttikiinnityksellä.

Asennuksen nopeuden tuoman ajansäästön lisäksi työmaalta säästyvät merkittävät raudoitustyöt, valutyöt ja tornituennat, joita yleensä tarvitaan ulokeparvekkeiden ripustukseen. Se tarkoittaa suoraan myös selkeitä kustannussäästöjä.

Image 3

Hyvällä yhteistyöllä syntyy onnistuneita projekteja

HauConin Lennart Söderström on vastannut Schöck-tuotteista Suomen markkinoilla 15 vuotta ja tuntee perin pohjin koko tuoteperheen.

- Kirstinpuiston kohde oli ensimmäinen hanke Suomessa, jossa Schöckin keväällä lanseerattua iQlick-järjestelmää on käytetty. Myös Saksassa on seurattu kiinnostuneina suomalaista pilottihanketta ja yhteistyötä elementtivalmistajan kanssa. On hienoa saada ensimmäinen toteutus maaliin.

Lujabetonin tuotepäällikkö Samu Mäkelä vahvistaa, että ratkaisu on herättänyt kiinnostusta myös muissa asiakkaissa. Ensi vuonna on luvassa lisää kohteita, joihin on tulossa Superlaatta-IQlick-ratkaisu.

- Kun ehdotimme yhteistyötä HauConille, olimme jo pidempään tutkineet IQlick-mahdollisuutta. Emme jättäneet uudessa ratkaisussa mitään arvailun varaan, vaan kaikki mahdolliset ongelmakohdat havaittiin ja taklattiin jo suunnitteluvaiheessa. Kirstinpuiston Kruunun parveke on muodoltaan hiukan haastava eli kiilamainen, mutta sekään ei tuottanut ongelmia. Lujabetonin näkökulmasta asennukset ja koko yhteistyö sujuivat erittäin hyvin, Mäkelä vahvistaa.

NCC:n työpäällikkönä Kirstinpuiston Kruunun työmaalla toimiva Jari Päärni on työnjohtajan näkökulmasta nähnyt satoja, ellei tuhansia parvekkeiden asennuksia työmailla.

- Schöckin tuotteet olivat kyllä tuttuja, mutta alussa piti tietysti ensin tutustua uuteen ratkaisuun. Uutta oli, että urakka nopeutui, kun parvekkeista jäi yksi työvaihe eli tukitornin rakentaminen ja purkaminen kokonaan pois. Yksittäisen parvekkeen asentamiseen meni vain noin 15 minuuttia nosturilla nostaminen mukaan lukien.

Image 1

Palvelemme numerossa
0207 430 890