MOSO-muurauskannakkeet taipuvat myös kaarevaan julkisivuun

Bonava rakentaa Pasilan uudelle Postipuiston alueelle keväällä 2022 valmistuvan Asunto Oy Helsingin Postinkantaja 4:n. Yhtiö koostuu kahdesta viisi-seitsenkerroksisesta rapusta. Ulkoseiniin valittu tiilimuuraus sopii hyvin luonnonläheiseen naapurustoon Keskuspuiston laidalla.  Kiinnitysratkaisuksi valittiin Modersohnin tiilimuurauskannakkeet.

Kohteen vastaava työmaapäällikkö Antti Ponto (Kuvassa oikealla) on ollut alalla jo lähes parikymmentä vuotta, joista kolme viimeistä Bonavalla. Hänen mukaansa ainakin työmaalta käsin katsottuna näyttää siltä, että tiilijulkisivut ovat taas kasvattaneet suosiotaan viime vuosina.

Postinkantaja 4:n julkisivujen kiinnitykseen valittiin Modersohnin MOSO-tiilimuurauskannakkeet. Modersohnin tuotteet eivät olleet Pontolle tuttuja entuudestaan, mutta vastaavia oli käytetty aiemmissa rakennuskohteissa.

- Postipuiston kohteen erikoismuuratussa julkisivussa on sekä hammastettua muurausta että erivärisiä tiiliä ja laasteja. Seinissä on erikokoisia ikkuna-aukkoja ja tiilikannakkeita tarvittiin aukkojen ylitykseen. Pientä lisähaastetta tuli siitä, että kohteessa on osittain kaareva julkisivu.

- Kun runkopinta on suora, mutta julkisivu kaareutuu, se tarkoittaa, että mitta tiilen etupinnasta runkoon eli syvyys vaihtelee. Tämä takia oli ehdottoman tärkeää, että kannakkeet oli suunniteltu ja mitoitettu juuri tätä kohdetta varten. Muutenhan teräsosat alkaisivat kurkistella tai pahimmillaan tiilet tippua pois paikoiltaan, sanoo Ponto.

- Kävimme yhdessä HauConin tuotevastaavan kanssa etukäteen monta asiaa läpi ennen tilauksen tekemistä. Tämä kannatti, sillä tavarat tulivat ajallaan ja olivat tässä tapauksessa heti mitoitukseltaan oikeat.

- Jokaisessa konsolissa oli tyyppimerkintä ja mukana tuli asennussuunnitelma. Kun tuotteen mukana saadaan riittävän yksinkertainen ja selkeä asennuskaavio, on työvaihe helppo toteuttaa ja menee kerralla oikein. Silloin voi olla vain tyytyväinen tulokseen. Rakentaminen on yhteispeliä ja HauConin kanssa se on toiminut hyvin, Antti Ponto vahvistaa.

HauConin vastuumyyjä oli tuttu näky työmaalla. Lupauksemme mukaisesti tulimme tuotteen mukana työmaalle asti.

Toimituskokonaisuus sisälsi MOSO-tiilikannattimien lisäksi kohdekohtaisen kiinnikkeiden suunnittelun yhdessä rakennesuunnittelun ja valmistajan teknisen asiantuntijan kanssa sekä lujuuslaskelmia ja asennusohjeistuksen.

HauCon-Bonava-Modersohn

Palvelemme numerossa
0207 430 890