Suomen ensimmäinen Schöck-ulokeparveke löytyy Vantaalta

HauConin Lennart Söderström kertoo, että Schöckin ratkaisuja on toimitettu Suomessa jo lähemmäs 1000 rakennuskohteeseen. Mutta, mistä tarkalleen löytyy Suomen ensimmäinen Schöck-parveke? Lähdimme etsimään oikeaa osoitetta ja kuljimme samalla kolmenkymmenen vuoden aikamatkan.

Jäljet johtavat Berliiniin

Jaakko Passinmäki toimii Sweco Rakennustekniikan aluepäällikkönä Pohjanmaalla. Kauhavalta kotoisin oleva insinööri löytyy tätä nykyä Seinäjoen toimipisteestä, mutta väliin mahtuu kymmeniä tuhansia matkustettuja kilometrejä ja satoja suunniteltuja kohteita.

Kun kotimaan rakentaminen tyssäsi 1990-luvun lamaan, tarjottiin osaavalle miehelle töitä Saksasta. Niinpä Passinmäki pakkasi laukut elokuussa 1993 ja suuntasi Finnmapin palvelukseen Berliinin. Saksassa rakentaminen jatkui vilkkaana, kun Suomessa vasta alettiin vähitellen toipua taantumasta.

- Saksassa opin tuntemaan muiden muassa Schöckin valikoimaa. Sehän oli siellä selkeästi ykkönen ja aloin itsekin käyttää Schöckiä rakennesuunnittelussa. Osien avulla voitiin toteuttaa näyttäviä, mutta tukevia ilmassa leijuvia parvekkeita, joissa oli hyvä lämpökatko.

Muutamassa vuodessa suhdanteet kohenivat Suomessa ja Passinmäelläkin tuli paluu ajankohtaiseksi. Työt jatkuivat pääkaupunkiseudulla.

- Tunsin Mats Lindgrenin, koska meillä oli ollut yhteisiä hankkeita. Ulokeparvekkeista tuli vähän eri yhteyksissä puhetta ja totesin hänellekin, että otan osat heti täälläkin käyttöön, kun niitä vain saadaan Suomeen.

HauCon löytää Schöckin ja laajenee Suomeen

Silloin vielä eri yritystä edustanut Mats Lindgren muistelee, että hän tapasi muiden maiden hauconilaisia ensimmäistä kertaa juuri Schöckin messuosastolla Keski-Euroopassa 2000-luvun alussa.

- Schöck oli hyvin vahva Saksan markkinoilla ja olimme kuulleet jo brändistä suomalaisilta rakentajilta. Tiesimme myös, että Saksassa toiminut Jaakko Passinmäki tunsi tuotteet ja oli kiinnostunut käyttämään niitä rakennesuunnitelmissa kotimaassakin.

- HauCon Norja sai ensin Schöckin edustuksen. Me aloitimme Lintermillä maahantuonnin Suomeen. Perustimme vuosikymmen myöhemmin veljeni Björnin kanssa HauCon Finlandin osaksi pohjoismaista ryhmää. Schöck on edelleen yksi kärkituotteistamme.

Vastaus löytyy Kartanonkoskelta

Oli onnekasta, että Jaakko Passinmäellä oli kamera mukana rakennustyömaalla 20 vuotta sitten. Kyse ei tainnut kuitenkaan olla aivan pelkästä sattumasta.

- Lokakuussa 2004 olin Skanskan työmaalla Vantaan Kartanonkoskella ja ajattelin, että nyt on sen verran historiallinen hetki, että täytyy ottaa kuva. Pienkerrostaloon oli asennettu Suomen ensimmäiset Schöck-ulokeparvekkeet. Rakennehan oli tietysti suunniteltu jo edellisenä vuonna.

Schöck kartanonkoski

Palvelemme numerossa
0207 430 890