Tiilijulkisivujen kannakkeet


Nykyarkkitehtuuri suosii esteettisesti miellyttävää paikallamuurattua tiilijulkisivua. Paikallamuurattu tiilijulkisivu asettaa rakenteellisia vaatimuksia, jotka pitää ratkaista. Varsinkin korkeissa rakennuksissa kuten kerrostaloissa, joissa muurauksen koko saattaa aiheuttaa ongelmia.

Artikkelin sisältö

1. Ratkaisu
2. Hyödyt
3. Tuotteet
4. Tiedostot
5. Ota yhteyttä

Tiiliskiven tiheys on noin 900 – 2000 kg/m3 riippuen mallista. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseessä on suhteellisen painavasta materiaalista. Tiilen painosta koostuva kuorma on saatava siirrettyä rakenteen kautta rakennuksen anturalle. Yleisin tapa on muurata suoraan sokkelin päältä, jolloin kuorma menee suoraan sokkelin kautta alas anturalle. Tämä ei kuitenkaan aina ole optimi vaihtoehto sillä esim. kerrostaloissa saattaa olla vesikatosta sokkelille todella pitkä matka ja kuorma kertaantuu todella isoksi. Tämän ongelman ratkaisuna on käyttää kantavaan runkoon kiinnitettäviä tiilimuurauskonsoleita. Konsolit siirtävät kuorman kantavaan runkoon ja näin muita rakenteita pitkin alas anturalle. Konsolit ovat myös oiva keino kannatella muurausta isojen aukkojen kohdalla.

Wk n 450 8 0

Rakennuksen julkisivut suojaavat rakennusta säältä ja muilta ulkoisista olosuhteista. Tiiliverhoiltu julkisivu sisältää ilman raon, jonka ansiosta tiilikerros kuivuu aurinkoisella säällä ja eristekerros pysyy kuivana. Tämä tarkoittaa sitä, että konsoleilla seisova tiilimuuraus on erittäin hoikka rakenne. Ilman tukea on riski, että tiilimuuraus kaatuu. Ongelma ratkaistaan tiilimuuraussiteillä. Tiilimuurausside tai paremmin tunnettu nimellä ”ramla” on ohut teräksinen puikko, joka kiinnitetään kantavaan runkoon ja asetetaan tiilimuurauksen saumaan. Yleinen asennustiheys on noin 4 kpl/m2 kohti. Tämä tuki varmistaa tiilimuurauksen tasapainon ja tavallaan pitää muurausta syvyyssuunnassa paikoillaan.

Rakenteiden julkisivut sisältävät paljon monimuotoisuuttaa kuten ikkunoita ja kulmia. Kuormat eivät jakaudu tasaisesti ja näin ollen tapahtuu pystysuuntaisia muodonmuutoksia. Tiiliskivi kuten betoni kestää hyvin puristusta mutta heikosti vetoa. Muodonmuutoksesta aiheutuvat rasitukset tiilijulkisivussa aiheuttavat murtumia tiiliskiviin ja laastiin. Murtumat haittaavat julkisivun estetiikkaa. Ratkaisu tähän on vahvistaa tiilimuurausta asettamalla ohutta ruostumatonta terästä muurauksen saumoihin. Yleisesti käytetään niin sanottuja tikasraudoitteita saumoihin missä tiedetään kuorman jakautuvan epätasaisesti. Saksassa ja muualla Euroopassa tikasraudoitteet ovat korvattu reikänauhalla. Vahvistus toimii samalla periaatteella kuin vetoteräkset teräsbetonipalkissa.

Mosoband 2

Projektipalvelu

HauConin projektipalvelussa avustamme tiilijulkisivun suunnittelussa. Suunnitteluun kuuluu konsoleiden mitoitus, sijoittelu, muuraussiteiden tyypitys ja muurauksen vahvistukset. Meillä on käytössä tuotevalmistajien sisäiset laskentatyökalut millä voimme tehokkaasti suorittaa mitoitukset ja kokonaisuuden suunnittelun. Tuotannossa avustamme työmaata ohjeistamalla malliasennukset ja teknisenä tukena koko rakennushankkeen ajan. Ota yhteyttä!


LIITTYVÄT TUOTTEETMOSO Tiilimuurauskannakejärjestelmä

Laadukkaasta lean duplex 1.4062 teräksestä valmistetut Modersohn tiilikannattimet. Laajasta valikoimasta erilaisista kannattimista voidaan toteuttaa kaikki tiilijulkisivumuuraukset.

Tutustu

MOSO-Band Muurausraudoite

Tulevaisuuden muurausraudoite. 25m ,50m tai 100m rullassa toimitettava muurausraudoite.

Tutustu

Schöck Isokorb® XT O Konsolin lämpökatko

Konsolin eriste-elementti Schöck Isokorb® XT Type O soveltuu erinomaisesti esimerkiksi tiiliseinän kannatukseen.

Tutustu

THR + VLR + TS Tiiliside

Betonirunkoon porattava liikkeen salliva tiilimuurausside - CE-Hyväksytty

Tutustu


OTA YHTEYTTÄNiklas yhteistiedot

Niklas Jansson

Ins. AMK. Myyntipäällikkö, julkisivut

Palvelemme numerossa
0207 430 890